Τοπόσημα της Κεντρικής Μακεδονίας: Όταν η Ιστορία Συναντά τον Κινηματογράφο
Οι τοποθεσίες γυρισμάτων ως εργαλείο ανάδειξης της ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς μιας περιοχής
Τα εμβληματικά τοπία της Κεντρικής Μακεδονίας και οι ανεξάντλητες δυνατότητές τους να προβάλλουν την ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά της περιοχής βρέθηκαν στο επίκεντρο της εκδήλωσης «Τοπόσημα της Κεντρικής Μακεδονίας μέσα από τη Μηχανή του Χρόνου». Η εκδήλωση διοργανώθηκε από το Film Office της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, σε συνεργασία με την τηλεοπτική εκπομπή έρευνας “Μηχανή του Χρόνου”, στο πλαίσιο των παράλληλων δράσεων του 27ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.
Παρουσίες και Χαιρετισμοί
Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν:
-
Η Γενική Διευθύντρια του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, Ελίζ Ζαλαντό
-
Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, Άκης Σακελλαρίου
-
Η Γενική Διευθύντρια της Γενικής Διεύθυνσης Κινηματογράφου του ΕΚΟΜΕ, Αθηνά Καρτάλου
Η Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού, Βίκυ Χατζηβασιλείου, στον χαιρετισμό της τόνισε:
“Όπως αποκαλύπτει και ο τίτλος, πρωταγωνιστής αυτής της εκδήλωσης είναι ο τόπος μας. Η Κεντρική Μακεδονία, ένας τόπος υπέροχος και ανεξάντλητος, πλούσιος σε τοπία, ανθρώπους, ιστορίες και μνήμες, που ο κινηματογραφικός φακός μπορεί να αναδείξει μοναδικά.”
Παράλληλα, αναφέρθηκε στη συστηματική προσπάθεια που καταβάλλεται για την καθιέρωση της Κεντρικής Μακεδονίας ως κινηματογραφικού προορισμού, επισημαίνοντας ότι εκτός από τα οικονομικά οφέλη, προκύπτουν και σημαντικά οφέλη για την ανάδειξη της πολιτιστικής και κινηματογραφικής ταυτότητας της περιοχής.
Η Μηχανή του Χρόνου και οι Κινηματογραφικές Τοποθεσίες
Ο δημοσιογράφος, παρουσιαστής και διευθυντής της “Μηχανής του Χρόνου”, Χρίστος Βασιλόπουλος, ευχαρίστησε την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για τη συνεργασία και παρουσίασε εμβληματικά τοπόσημα της περιοχής μέσα από αποσπάσματα εκπομπών. Μερικές από τις τοποθεσίες που προβλήθηκαν ήταν:
-
Μεσολακκιά και Λάκος Σερρών
-
Διώρυγα της Ποτίδαιας
-
Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου (Ημαθία)
-
Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Πέτρας Ολύμπου
-
Άγιος Νικόλαος Νάουσας
-
Νησέλλι Ημαθίας
-
Κρώμνη Γιαννιτσών
-
Χιονοχώρι Σερρών
-
Αμερικάνικη Γεωργική Σχολή Θεσσαλονίκης
Ο κ. Βασιλόπουλος εξήγησε τη διαδικασία εντοπισμού και αξιοποίησης κατάλληλων τοποθεσιών για τα τηλεοπτικά ντοκιμαντέρ, καθώς και την τεχνική των “τοπίων αντικατάστασης”, όταν οι ιστορικές τοποθεσίες δεν υπάρχουν πλέον. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτέλεσαν τα Άνω και Κάτω Κερδύλλια Σερρών, τα οποία καταστράφηκαν ολοσχερώς κατά τη διάρκεια της γερμανικής Κατοχής. Για τις ανάγκες της εκπομπής, η δραματοποίηση των γεγονότων πραγματοποιήθηκε στην παλιά Μεσολακκιά Σερρών, ένα εγκαταλελειμμένο χωριό που μοιάζει αρχιτεκτονικά με το εξαφανισμένο Κερδύλλιο.
Υποστήριξη και Συνεργασίες
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με αφορμή τα 20 χρόνια της “Μηχανής του Χρόνου” (COSMOTE HISTORY) και υποστηρίχθηκε από την COSMOTE TV.
📷 Φωτογραφία: © Ψηφιακό αρχείο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης – Βασίλης Βερβερίδης